Door schade en schande heb ik geleerd dat ik het beste gedij bij op tijd naar bed gaan en vroeg weer op. Zeker nu ik wat ouder word merk ik dat rust en regelmaat belangrijk zijn om zonder al te veel kleerscheuren de dag door te komen. Dat klinkt een beetje zwaar misschien, en zo bedoel ik het ook. De periode met de donkere dagen voor en na de kerst is niet mijn favoriete tijd van het jaar. Ondanks de gezelligheid en bijbehorende snoeperijen word ik niet vrolijk van het weinige licht. Het liefst wil ik in mijn holletje kruipen en er pas in maart of april weer uitkomen. Maar ja… dat kan natuurlijk niet, de wereld draait gewoon door.

Ik heb twee honden waar ik graag mee naar buiten ga. ‘s Morgens vroeg, als de meeste mensen nog slapen, rennen wij uitgelaten door het bos. Na zo’n begin kan onze dag niet meer stuk. Maar deze weken vind ik het lastig. Niet het opstaan op zich, als je bedje nog lekker warm is en alles erbuiten donker en koud, maar ik ben nachtblind. Dat maakt zo’n renpartijtje in het bos iets te avontuurlijk naar mijn zin. Ik weet precies hoe de paden lopen, dat is het probleem niet, maar er breken wel eens takken af door de wind en die zie ik niet. Ik ben al een paar keer flink op mijn plaat gegaan, geen leuk begin van de dag. De laatste weken slaap ik dus noodgedwongen uit, wat een straf… NOT. En of dat dat nog niet genoeg is doe ik op vrije dagen ‘s middags nog een dutje, of zeg maar gerust dut, want ik ben makkelijk een uur vertrokken. Dan krul ik me op tussen de honden en liggen we met z’n drieën hartstochtelijk te snurken. ‘s Avonds met de kippen op stok en zonder problemen slapen tot de volgende ochtend, heerlijk. Ik geef er lekker aan toe en ondersteun mijn lethargie met kamillethee, magnesium en l-tryptofaan. Natuurlijk gaat er veel tijd in zitten en staan de dingen die niet per se hoeven even op een laag pitje. Dat moet je jezelf gunnen en je zeker niet schuldig gaan voelen, dat is zinloos. Gelukkig is de kortste dag achter de rug en gaan de dagen alweer lengen. Niet dat dit al te merken is, maar het is een prettig idee. Als het straks wat langer licht is begint de energie weer te stromen en doe ik alles wat is blijven liggen moeiteloos. Maar nu even niet. Nu wil ik vooral heel veel slapen. En dat doe ik dan ook.