Ja hoor, het is weer zover. Buiten is het koud, nat en donker. De gezellige dagen voor de kerst, jaja… niet dus, want ik voel de bui alweer hangen. Ik heb een loopneus, begin keelpijn te krijgen en heb het continu koud. Verder heb ik watten in mijn hoofd en pap in mijn benen. Help, ik kan nu niet ziek worden, ik heb nog zoveel te doen. Maar ik voel me zo slap als een vaatdoek dus ik moet wel iets.

Een warme grog doet wonderen, alleen is het nogal smerig. Begrijp me goed, ik hou van een lekker glaasje wijn, maar warme alcohol vind ik echt niet te doen. Dan maar een alcoholvrije variant die op mij, als ik er op tijd bij ben, een heilzame uitwerking heeft.

Pak de grootste mok die je hebt en zet een kop hele sterke groene thee. Doe daarin een mespunt verse gember en een mespunt cayennepeper. Daarbij voeg je het sap van een uitgeperste citroen of limoen en roer er twee lepels honing doorheen. Om het helemaal af te maken kun je het goedje nog eens extra roeren met een zoethoutstok of kaneelstokje. Het is een lekker pittig en verwarmend drankje waar je echt van opknapt als je daarna vroeg naar bed gaat. Met een beetje geluk sta je de volgende dag weer fris en fruitig op. Zo niet, dan gooi je er nog een goed gevulde groentesoep als avondeten tegenaan en herhaal je bovenstaande procedure ‘s avonds nog een keertje.

Nog steeds ziek, zwak en misselijk? Helaas, dan zit er niks anders op dan in bed te kruipen en proberen de malaise weg te slapen. Om het proces te versnellen zou ik er nog wat extra vitamine C en Echinacea tegenaan gooien om de weerstand te verhogen. Beterschap!