O nee, de uien zijn op. Wat nu? Bijna alle gerechten die wij koken beginnen met het fruiten van een uitje. Altijd lekker en heel gezond. Ui is een krachtig antioxidant en bevat veel vitamine C. Verder zit het vol mineralen, flavonoïden voor een goede bloedsuikerspiegel en zwavelbestanddelen die cholesterolverlagend werken. Goed spul dus, die ui. Maar niet zo dramatisch doen, hoor, met je: “O nee, wat nu”? Dan gebruik je toch wat meer knoflook? Is ook een antioxidant en die vitamine C kun je uit paprika of broccoli halen. Klopt, maar de ui doet zoveel meer…
- Bij een verkoudheid, hoesten of keelpijn werkt het goed om een doorgesneden ui naast het bed neer te leggen. Het commentaar van manlief gaat vanzelf over (“wat doen die uien in de slaapkamer?”) als hij merkt dat hij meer lucht heeft dankzij een ui op het nachtkastje.
- Insectenbeten verzacht ik door een doorgesneden ui op de bult te leggen, dit werkt ontstekingsremmend. Ook bij zonnebrand verkoelt het om met een halve ui over de rode huid te wrijven. Het zwavel vermindert het brandende gevoel en zorgt ervoor dat de huid zich sneller herstelt.
- Mijn vers opgekweekte groenten en kruiden in de vensterbank zitten binnen de kortste keren onder de luis, witte vlieg en wat al niet meer. Preventief stop ik pootuitjes in de aarde om ongedierte op afstand te houden. Dat helpt wel, maar is niet afdoende. Geen nood… een gieter vullen met water, een paar doorgesneden uitjes erbij en dit een dag en een nacht laten trekken. De volgende dag alles overgieten met het uienwater en de beestjes gaan er vandoor. Je kunt de gieter nog eens vullen met dezelfde uitjes en weer 24 uur laten staan voordat je de boel nogmaals besproeit, maar vis daarna wel de ui uit de gieter. Anders gaat het ruiken alsof er iets in ligt wat al een tijdje dood is.
Dit is nog lang niet alles, je kunt de ui ook gebruiken als natuurlijk schoonmaakmiddel, bijv. voor het ramen zemen of voor het verwijderen van vlekken uit kleding. Handig, hoor, zo’n ui, maar vooral het gezondheidsbevorderende aspect maakt de ui onmisbaar. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het bestanddeel tryptofaan, wat helpt bij stress en zorgt voor een betere slaap. Snap je nu waarom ik een piepklein beetje in paniek raakte toen ik zag dat er geen uien meer waren?