Mijn man kan goed koken. Lekker en snel. In de tijd dat ik een halve ui heb gesnipperd heeft hij een hele maaltijd in elkaar gedraaid. Maar er gaat wel eens wat mis. Met enige regelmaat vind ik bloedspetters in de keuken omdat hij weer eens in zijn vinger heeft gesneden. Daar is verder weinig aan te doen. Even door laten bloeden, onder de kraan, droogdeppen en een pleister er op.

Vorige week stond hij een ei te bakken. Terwijl hij het ei losschudt om in de lucht te gooien en weer op te vangen met de koekenpan spat er eigeel in zijn gezicht, vol op zijn neus. In een reflex veegt hij het weg waarbij niet alleen het eigeel van zijn neus wordt geveegd, maar ook meteen zijn vel. KOELEN, maar ja… hoe doe je dat? 10 minuten ondersteboven met de waterstraal op je neus is niet echt vol te houden. Een beetje hannesen met een nat washandje dan maar. Uiteindelijk bleef mijn man zitten met een donkerbruine en pijnlijke neus.

Een smeersel met calendula, oftewel goudsbloem, kun je gebruiken op open wonden, schaafwonden of brandwonden. Het ontsmet en herstelt de huid. Natuurlijk was onze tube net op en de gezondheidswinkel bij ons in de wijk sinds een paar maanden dicht. Hmmm… waar is de goudsbloem als je ‘m nodig hebt? Wacht eens, drie jaar geleden wilde ik de straat wat opleuken en heb ik boomtuintjes gemaakt. Omdat goudsbloemen zo lekker woekeren heb ik die gezaaid en ze komen elk jaar vrolijk terug. Daar kan ik er best een paar van gebruiken. Dus zelf aan de slag met een laag olijfolie in een steelpan en de bloemblaadjes van een stuk of 6 goudsbloemen erbij, op een lage temperatuur verwarmen (maximaal 60 graden), af laten koelen, zeven en in een gesteriliseerd weckpotje schenken. Een paar dagen gesmeerd en de neus was weer mooie roze.

Omdat het zulk fijn spul is hebben we het meegenomen op vakantie. Het helpt namelijk ook heel goed tegen zonnebrand.